Deze middag zijn we vanuit Dublin met Ryanair aangekomen in Charleroi en na een autorit van een anderhalf uur eindelijk thuis gearriveerd.
Ik heb deze zoveelste bellyboottrip naar Ierland met gemengde gevoelens beëindigd. Enerzijds is en blijft Ierland een heel mooi (vis)land met behulpzame en vriendelijke mensen overal, anderzijds ben ik er toch een beetje op uitgekeken.
Eén van de redenen is dat ik het gevoel heb dat de snoekstand op de kleinere meren (5 -30 ha), die we met de bellyboot bevissen, er niet op vooruit gaat. Keiharde bewijzen heb ik er niet voor, maar in de 35 maal dat ik Ierland bezocht heb ik veel zien veranderen.
Waar we vroeger minder, maar mooie sterke vissen vingen met regelmatig een metersnoek er tussendoor, vangen we de laatste jaren veel meer snoek maar van een bedroevend klein formaat met slecht enkele uitschieters tot zo'n 80 cm. Hadden we verleden jaar met twee op een week tijd ruim 330 van deze groene rakkers, dit jaar vingen we over dezelfde periode 203 exemplaren, het merendeel tussen 40 en 60 cm groot. Het moet gezegd wordend dat gedurende de eerste dagen het weer ons niet meezat. Windstil en zonnig weer met temperaturen tot 20 graden zijn immers niet de meest optimale omstandigheden om te kunstaasvissen op een vaak glashelder meer. Maar toch is er volgens mij meer aan de hand.
De terugval van de snoekvangsten die zich sinds een aantal jaren op de meren van East Clare voordoet, begint zich nu ook te manifesteren op de meren en meertjes die wij sinds vele jaren bevissen.
Wat dit jaar eerst en vooral opviel was dat er meer en meer door de Ieren zelf gevist wordt. Op afgelegen meren waar we vroeger nooit vissers of boten zagen, waren die er nu plots wel. Resten van ingewanden en afgesneden snoekkoppen waren het bewijs dat er waarschijnlijk behoorlijk wat snoek meegenomen wordt. Ik kan er mee leven dat af en toe een snoek gedood en opgegeten wordt maar op langere termijn moet dit toch een nefaste invloed hebben. Zou het verhaal dan toch kloppen dat de Ieren uit financiële noodzaak steeds meer en meer van het land en het water leven en dus vissen voor de pot ? De vangst van veel kleinere snoeken wijst er volgens mij in ieder geval op dat het snoekbestand gewijzigd is van een gedifferentieerd pyramidaal bestand tot een bestand dat uit vele klein snoekjes bestaat doordat de grote snoeken ontbreken.
Verder heeft de goedkope bereikbaarheid van Ierland (Ryanair !) en de niet aflatende publiciteit op het internet en in de gespecialiseerde hengelpers ervoor gezorgd dat steeds meer "onontdekte" of minder bekende gebieden onder de aandacht gebracht worden van steeds meer hengelaars waardoor de visdruk verhoogt. Zoal jullie vroeger reeds lazen, irriteert een te grote openheid met betrekking tot goede snoekstekken me behoorlijk. De reden hiervoor is simpel : al het opzoekingswerk dat je als hengelaar doet en dat met vallen en opstaan uiteindelijk in goede stekken resulteert, wordt vaak met één pennentrek teniet gedaan door een auteur die zich hiermee interessant wil maken of hiermee commerciele doeleinden beoogt, niet genoeg of, nog erger, maar al te goed beseffende dat hij hierdoor een einde maakt aan het visplezier van velen. Zou jij het leuk vinden mocht ik je unieke stekje te grabbel gooien ?
Neem gerust van mij aan dat vanaf het moment dat een water openlijk als goed snoekwater bestempeld wordt, het binnen enkele jaren gedegradeerd is. Daarom één goede raad : zoek zelf goede stekken en vis niet in gepubliceerde en algemeen bekende watertjes want op het moment van publicatie is de piek vaak reeds voorbij.
Ik wil zeker niemand ontmoedigen om een snoektrip naar Ierland te ondernemen, in tegendeel in volgende posts wil ik wel eens het één en het ander toelichten, maar van één zaak ben ik zeker : wie nu in Ierland gaat snoeken, zal vandaag maar een fractie ervaren van wat wij vroeger mochten beleven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten