Eind februari sluit het snoekseizoen in Nederland en het houtduivenseizoen in België. Verleden week ging de aandacht zowel naar jagen als vissen uit. Voor het seizoen sloot, zouden er immers nog houtduiven geschoten worden en snoeken gevangen. Daar waren we zeker van.
De laatste zaterdag van februari kwamen we samen bij Roland om met de vrienden voor de laatste maal dit jachtseizoen houtduiven te belagen. We waren met zijn vieren en zouden op verschillende plaatsen onze posities innemen, hopende dat we door verspreid schieten de duiven aan de vlucht zouden kunnen houden. Nog voor negen uur zat ik op de mij bekende plaats in het kleine eikenbos. Patronen,eten en drinken bij de hand en mijn vertrouwde Perazzi in kaliber 12 in de aanslag. Het allesbehalve winderige weer zorgde voor weinig animo bij de houtduiven. Tot half elf in de voormiddag waren er heel weinig te bespeuren. De voormiddag kabbelde langzaam weg zonder veel actie. Langzaam dommelde ik weg. Het merendeel van de duiven vloog te hoog en dus buiten schot voorbij. Andere duiven, die naar het bos toe vlogen, hadden me meestal op tijd in de gaten en konden nog net aan een dodelijk schot ontkomen. Het einde van het jachtseizoen was heel goed aan het gedrag van de bosduiven te merken. Het merendeel had wel al eens kennis gemaakt met een jager en was bijgevolg heel voorzichtig geworden. De houtduiven op het einde van het seizoen zijn overlevers die zeker niet gemakkelijk te benaderen en te bejagen zijn.
Tegen de middag aan begon de wind wat op te steken wat bijna onmiddellijk in meer actie van de duiven resulteerde. Er begonnen er steeds meer over en weer te vliegen. Bovendien waren ze niet meer zo schuw zodat mijn kansen toenamen. Meer en meer houtduiven kwamen binnen schot. Over mijn resultaten kon ik echter niet tevreden zijn. Misser volgde op misser. En in zo’n situatie begin je na te denken wat je fout doet en probeer je meer berekend te schieten. En iedere jager weet dat je dat juist niet mag doen omdat het je resultaten naar beneden haalt. Gelukkig kreeg ik na zo’n tien missers mijn oude elan terug en kon ik vlak na de middag afsluiten met dertien duiven. Ook mijn vrienden hadden het deze dag moeilijk gehad om een goed resultaat neer te zetten. Toen we allen aan het jachthuis aangekomen waren en het tableau hadden uitgelegd, konden we een eindresultaat van 44 duiven bekijken. Niet zo spectaculair, maar het zijn niet de aantallen die belangrijk zijn in het jachtplezier en de natuurbeleving. De vriendschap en de geanimeerde gesprekken des te meer en conversatie was er volop gedurende de voortreffelijke maaltijd, die Rolands echtgenote bereid had, en die bovendien vergezeld ging van enkel glazen uitstekende wijn. Jagers houden niet alleen van jagen en natuur, maar ook van goed eten en plezier en dat was er volop. De wilde zalm en de hazenpaté smaakten zo goed, de sfeer zat er dermate goed in dat enkelen van ons hun afspraken vergeten waren. Ze kwamen veel te laat thuis wat hen geen goede punten bij hun vrouwen opleverde. Aan tafel hadden we het uitgebreid over het plezier dat jagen en vissen ons verschaft, maar ook over het vaak falende beleid in jacht- en viszaken en de publieke opinie die ons vaak niet weet te appreciëren of naar waarde te schatten. Toen we afscheid namen mochten we Roland en echtgenote een goede visreis toewensen. Ze hebben immers het geluk op (vlieg)visreis naar Costa Rica te gaan. Bonefish en tarpon zijn alvast gewaarschuwd.
Zondag en woensdag werden doorgebracht in de polder. Zondag waren we in het Groene Hart. En met ons nog heel wat kunstaasvissers. Echt tientallen hengelaars liepen her en der in de oerhollandse polders waar er spijtig genoeg steeds minder van zijn. Ik heb de indruk dat naarmate iets zeldzamer wordt, er steeds meer mensen willen aan participeren. Hoe minder jachtterreinen en hoe minder wild, hoe meer mensen er willen jagen. Het aantal deelnemers aan het jachtexamen blijft jaar na jaar stijgen. En hoe minder goede polders, hoe meer kunstaasvissers. En ondanks de crisis en de dure benzineprijzen, afstand geen bezwaar. Minstens de helft van de hengelaars komt uit België, zo leren de autoplaten ons.
Om aan de grootste drukte te ontsnappen, besloten we de auto te parkeren en te voet de polder in te trekken. Zo’n vier kilometer verder weten we immers een aantal weteringen liggen waar we al meer dan twintig jaar komen en waar zelden gevist wordt. Deze polder is echter niet meer zo goed als vroeger. Hij is immers voor een groot deel verland. Maar er valt altijd wel een snoekje te vangen, al was het zondag geen goed snoekweer. Noël ging met de shad aan de slag, ik met de Strike Pro Babybuster. Deze jerkbait is voor mij dé poldertopper. Goed te werpen, ondiep te vissen en vol actie. Ik heb deze Babybuster momenteel in negen verschillende kleuren en naargelang de omstandigheden vangen ze alle negen. Elke jerkbait vertoont diepe krassen van snoekentanden en zo heb ik het graag. Op het einde van de namiddag, als alle sloten in deze polder afgevist zijn, sluit Noël af met slechts één aanbeet. Ikzelf wist drie snoeken te vangen en er twee te missen. Op onze terugtocht naar de auto houden we verschillende malen halt om de hazen in de polder te aanschouwen. Het is rammeltijd en de hazen lopen in groepjes van vijf tot acht hazen achter een moerhaas aan om te paren. De hazen zijn in de paartijd volledig blind voor wat er rond hen gebeurt zodat ze goed te benaderen en te observeren zijn.
Woensdag sluit ik in gezelschap van Paul het snoekseizoen af in een polder waar wij beiden de enige Belgische leden van de vereniging zijn. Er hangt een dikke mist. Terug zit het met de omstandigheden niet mee maar we laten ons niet afschrikken. Gevist en gevangen zal er worden. We starten aan een kilometerlange ondiepe boezemwetering. Niettegenstaande het ondiepe water en de lange vorst, is er geen vissterfte merkbaar. Paul vist met de baitcaster en jerkbaits, ikzelf met de nieuwe Fox Proshads. Ik kies een 17cm lange bruin/witte shad met een oranje staart, een grote pos met een opvallende staart. Het eerst uur krijgen we een paar volgers, meer animo is er niet. Peinzend vis ik verder tot ik opgeschrikt wordt van een roerdomp die plots voor mij uit het riet opvliegt. Een zeldzame reigerachtige die ik jaarlijks toch enkele malen op mijn pad ontmoet. Aangezien de beet er niet echt inzit, vissen we na een tijdje door op automatische piloot. Na de middag komt er toch een etensuurtje voor de snoek. Op korte tijd krijg ik acht aanbeten waarvan ik er vier weet te verzilveren. Telkens komt er een snoekje van rond de vijfenvijftig centimeter aan de kant. Pauls jerkbaits leveren hem geen enkele aanbeet op. Afsluiten doen we in “ons” poldertje. Paul heeft ondertussen van kunstaas gewisseld en weet een mooie poldersnoek met een geel/groene shad te verschalken. Met een grijze Babybuster vang ik ook nog een snoekje. Ja, het snoeken zit er op. Als het weer het toelaat staat in maart nog wat snoekbaarsvissen op groot water op het programma, evenals het feederen en trotten op de grote rivieren op winde en brasem. We kijken er al naar uit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten