woensdag 8 februari 2012

Boeken een bron van inspiratie (2) - Mr. Crabtree goes fishing

"Mr. Crabtree goes fishing" is de titel van een klassiek hengelboek geschreven door Bernard Venables. Het werd voor de eerste maal gepubliceerd in Engeland in 1949 en sindsdien verkocht het meer dan 2 miljoen exemplaren.
Het boek beschrijft de hengelavonturen van de ultieme vader-visser, Mr. Crabtree, en zijn zoon Peter.  Samen gaan ze gedurende de vier seizoenen op hengelexpeditie in meren en rivieren op zoek naar voorn, brasem, baars, snoek, kopvoorn, kortom alle zoetwatervissen. 
Het boek start met hengelsessies in de winter. Vader en zoon hengelen op kop- en blankvoorn en belagen grote snoeken met levend aas en pluggen. Vervolgens komen lente, zomer en herfst voorbij waarbij o.a. vliegvissen op forel en serpeling, trottend vissen op barbeel en penvissen op ruisvoorn en baars aan bod komen. Het is een uitstekend boek voor beginnende hengelaars, maar ook reeds gevorderde sportvissers weet het te boeien. Hedentendage bevat het nog steeds veel nuttige tips.
Het boek is door Bernard Venables getekend als een stripverhaal met begeleidende tekst, een beetje zoals de verhalen van Olivier B. Bommel door Maarten Toonder. Het boek verscheen als stripverhaal in delen in The Daily Express gedurende zes jaar. Bernard Venables werd in 1953 medestichter van Angling Times. Hij werd een van de bekendste hengelaars van Engeland. In hun tv-reeks en boek "A passion for angling" noemen Chris Yates en Bob James, Bernard Venables hun held uit hun kinderjaren. Ze nemen in de reeks de bejaarde, doch kranige Venables mee uit baarsvissen. Op 86 jarige leeftijd weet hij met splitcanehengel en centerpin in de Avon nog steeds grote baarzen te vangen. Bernard Venables stierf in 2001, 94 jaar oud. Het leidt geen twijfel dat hij zijn hoge leeftijd mede aan zijn passie hengelen te danken had. 
Af en toe neem ik de tijd om nog eens zijn boek door te bladeren en passages te herlezen. Wegdromend naar bekende Engelse rivieren natuurlijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten