zaterdag 9 juni 2012

Strand

Het tij zat goed.  Laag water werd verwacht rond 23.00 uur. Bovendien was het springtij wat veel stroming en een heel lage waterstand inhoudt. Een stond een redelijke hard wind maar uit het zuidoosten. Voor de Zeeuwse kust aflandige wind en dus gemakkelijk om ver te werpen en rustig te vissen.
Volgens de boekjes ideaal tongweer met een laagtij in het donker.
Theoretisch mogen de omstandigheden dan wel een goed zitten maar om te vangen moet er wel vis aanwezig zijn. De laatste jaren waren op gebied van tongvisserij zo belabberd dat ik reeds drie jaar niet meer vanaf het strand gevist heb. En dit terwijl dit echt een leuke visserij is. Lekker aan de zee, wind in het haar. Ontstressend na het werk en laat ik daar juist tegenwoordig veel nood aan hebben. En strandvisserij is echt niet zo lomp als velen denken. Het is vaak een technische visserij waar een ander soort onderlijn vaak het verschil maakt tussen vangen en niet. Het is een heel actieve visserij waarbij je met je materiaal steeds de laagwaterlijn aanhoudt. Vaak verkassen is dus noodzakelijk. Bovendien dien je in de zomer zeker om de 7 à 10 minuten in te halen om je aas te controleren. Krabben en garnalen weten immers heel snel je aas van de haken te halen. Bovendien moet je over een redelijk goede werptechniek beschikken. Nu eens zit de vis dicht, een andere keer heel ver en dan maakt ver kunne werpen echt het verschil.
Geen vis, maar een mooie regenboog in de plaats
Enkel hoopgevende berichten over een beterende tongbestand dit jaar hadden me bereikt zodat we deze visserij nog eens een kans wilden geven.
Donderdagavond heb ik na het werk vlug het aas zagers en Franse tappen afgehaald. Toen ik thuis kwam, laadde ik de Zziplexhengels, de viskist, mijn karretje en de hoofdlampen in. Kort daarna kwam Jan aan. Enthousiast zoals hij altijd is. Verleden jaar ontmoette ik Jan op een jachtpartij en hij bleek ook een zeer actieve visser te zijn. Hij wou de strandvisserij eens meemaken, vandaar dat we afgesproken hadden.
Toen we op de parking aankwamen, bleken reeds verschillende strandvissers aanwezig te zijn. Geen nood, plaats genoeg. We begonnen met vissen zo'n goede drie uur  voor laag water. Ideaal om direct met drie hengels met drie verschillende onderlijnen, van afhouders tot wapperlijnen, van start te gaan. Na een half uur werden we wel door een wel heel intense regenbui verrast. Op een kwartier tijd was alles doorweekt, al kon een prachtige regenboog achteraf wel een glimlach op ons gelaat toveren. Evenals de zeehond die plots zijn kop op het einde van de breker boven stak en achteraf een veel betere visser dan ons bleek te zijn.
Uren gingen voorbij. Hengel na hengel werd ingehaald, beaasd en opnieuw ingeworpen. Andere onderlijnen werden geprobeerd. Zonder enig resultaat. Ook onze medevissers wisten niets te vangen zodat we tegen onze gewoonte vlak na laagwater naar huis toereden. Een illusie rijker. Langer vissen had immers geen zin meer.

2 opmerkingen:

  1. Wat jammer dat de tong het liet afweten!
    Gelukkig ademt het stukje een tamelijk ontstresste sfeer zodat het uitje zeker niet voor niets is geweest.
    Weer een leerzaam stukje ook weer voor een niet of nauwelijks zeevisser (daar komt wel wat verandering in; jouw stukjes zijn daarvoor mede een inpiratie)
    Ik lees je verslagen altijd met véél plezier en wilde je dat toch eens laten weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk dank voor je reactie. Ze doet me veel plezier. En bovenal geniet van het buitenleven.

    BeantwoordenVerwijderen