Proficiat. Hulde aan het gezond verstand.
Hopelijk blijft het niet alleen bij woorden, bij politici moet je immers altijd meer dan op je hoede zijn.
Nogmaals gefeliciteerd want Denemarken heeft resoluut de kaart van de sportvisserij gekozen. De minister van visserij van Denemarken, Dan Jorgensen, heeft bevestigd dat de sportvisserij in Denemarken de hoogste prioriteit krijgt. Er komt een uitbreiding van het verbod op commerciƫle visserij en (forel)netten voor een groot aantal (kust)wateren. Vismigratie wordt verbeterd en controle verscherpt. Hierdoor hoopt men dat het visbestand (zeeforel !) meer kansen krijgt en voor hengelaars aantrekkelijker wordt. Eindelijk ziet een Europees land het grote (economisch) belang van de sportvisserij in en handelt er ook naar.
Meer dan een pyrrusoverwinning is het spijtig genoeg niet nu Europa beslist heeft de zeebaarsvisserij niet aan banden te willen leggen. Daar gaan terug alle mooie voornemens van duurzame visserij de prullenmand in. Het gouden kalf hoeft zo nodig terug geslacht. Om de zeebaarsstand terug op peil te krijgen is een reductie van de visserijsterfte met 60 % noodzakelijk. Mooi niet dus.
En hoe scoort Nederland wat zijn duurzame doelstellingen betreft ? Zoals ik het uit de media begrijp : hopeloos. De terugkeer van zeeforel en zalm op de grote rivieren blijkt veel te hoog gegrepen. Hoe kan het ook anders, met al die netten ? Maar zelfs de terugkeer van de rivierprik wordt professioneel genekt. Het was blijkbaar genoeg dat het aantal rivierprikken schoorvoetend toenam om er terug eens goed commercieel tegen aan te gaan. Ondertussen is bekend dat 60.000 rivierprikken verhandeld zijn aan Engeland, als aas voor sportvissers, alsof het nog niet erg genoeg is. Kan het nog ironischer ?
Persoonlijk is niet alles kommer en kwel. De bosduiven floreren in grote aantallen in het revier. Maandag werd een ouderwetse topdag waarbij Roland, Johan en ikzelf tientallen duiven konden strekken. Duiven waarvan een krachtige bouillon getrokken wordt, die al basis voor een stevige wintersoep dient. Een duurzaam biologisch product. Het poldersnoeken daarentegen kan niet anders dan slecht genoemd te worden. Te veel vissers voor te weinig water, de nefaste invloed van het internet, dressuur, een afname van het aantal snoeken,..., noem maar op. Onze vroegere goede stekken zijn verprutst door de plotse hengeldruk en wie weet, waarschijnlijk ook, door het meenemen van snoek.Wat snoek betreft, weten we even niet meer waar naar toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten