zaterdag 5 februari 2011

Verwen je tacklebox (6) - kleine plugjes, grote vangsten

Er toe aangezet door diverse artikels en het boek "Jagen op jagers" van Bertus Rozemeijer zijn we ons een twintigtal jaren geleden beginnen toeleggen op het trollen op snoekbaars. Lange slanke pluggen met een grote duiklip werden aanbevolen. Daarom gebruikten we onder meer de veel aangeprezen Mann's Stretch 15+ en 20 + pluggen van rond de 11 cm lang zonder en 16 cm lang met lip. Deze pluggen gingen tot 6 m diep maar trokken behoorlijk hard aan de hengel waardoor een dag lang de hengel vasthouden vaak een marteling werd. Niettegenstaande we de pluggen mooi en juist boven de bodem sleepten, het talud volgden, de juiste snelheid aanhielden, kortom alles volgens de boekjes deden, maakten we toch nooit supergoede vangsten. Met deze betrekkelijk grote pluggen vingen we wel een bescheiden aantal snoekbaarzen die de magische 90 cm haalden maar grote aantallen en regelmatige vangsten van baarzen haalden we nooit.  
Met de opkomst van de Salmo Hornet-serie is het tij echter volledig gekeerd. De keren dat we trollend vissen - we verkiezen over het algemeen te werpen - zijn we overgeschakeld naar piepkleine plugjes, met naargelang de diepte kleine of grote duiklippen.   
De Salmo Hornet is te verkrijgen in maten varierend tussen 2,5 en 7 cm,  in zinkende en drijvende uivoeringen en in ondiep en diep duikende versies. Voor polder- en (ultra)lichtvissen gebruiken we de drijvende Hornets met de codes H3F, H4F en H5F. Voor trollend vissen op dieper water, rivieren en in kanalen hangen we de steeds de H4SDR (waarbij SDR voor super deep runner staat)  en H5SDR-uitvoeringen in de speld. . De 4 -versie gaat volgens de fabrikant 4 m diep en de 5- uitvoering 6 meter, maar dit zijn volgens onze ervaringen en onze dieptemeer optimistische dieptes. Afhankelijk van wind, stroming, enz. is al trollend met de grootse uitvoering 4,5 m mogelijk.
In ieder geval sinds we deze plugjes gebruiken, zijn onze (baars)vangsten omhoog geschoten. Ik wil niet bluffen en dus enkel ter illustratie kan ik meedelen dat we reeds verschillende malen vangsten van meer dan 50 grote baarzen op één plaats hadden. Ook snoekbaars en roofblei zijn zeker niet vies van deze plugjes. In het bijzonder wat roofblei betreft, vergeten veel hengelaars maar al te vlug dat roofblei zich vaak heel diep in het water ophoudt. Vandaar dat we heel snel trollend boven 6 tot 12 m diep water reeds verschillende kapitale roofbleien (tot 84 cm !) vingen. Ook zeeforel zag regelmatig al eens een prooi in deze kunstaasjes.
Werp of trol deze Hornets steeds aan zo dun mogelijke lijnen. Zo komt de actie beter tot recht en gaan de plugjes dieper. Om schuren van de lijn tegen de bodem te voorkomen en als bescherming tegen snoeken die ook van deze plugjes niet vies zijn, zit er steeds een heel dun staaldraadje (meestal 15 lbs Sevenstrand) tussen hoofdlijn en kunstaas. Verder controleer ik bij het trollen om de tien minuten of de hoofdlijn niet geschuurd is waardoor plotse lijnbreuk zou kunnen optreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten