woensdag 19 oktober 2011

Vos

Het zag er mooi uit deze morgen, maar juist nadat we geposteerd stonden aan de eendenvijver, gingen de hemelsluizen open. Regen en zelfs hagelstenen vielen met bakken naar beneden. Alsof dit niet genoeg was reed uitgerekend op dit moment een hengelaar de oprijlaan naar de vijver op waardoor tientallen Canadese ganzen en zeker honderd wilde eenden voortijdig en buiten schot opvlogen. Ik kon nog juist een houtduif uit de lucht plukken. En Willy slaagde er met een ver schot in toch nog een eend binnen te krijgen.
Een paar kleine bosjes leverden ons drie fazantenhanen en één -hen op. Ondertussen waren ook drie houtduiven op het tableau gekomen.
Ondertussen was het weer beter geworden. Hoog tijd om enkel tientallen hectaren wei- en grasland te bejagen op zoek naar hazen. Werd me dat een ontgoocheling. Velden waar we vroeger ettelijke hazen konden doen lopen. bleken leeg. Geen spoor van hazen, geen legers. Enkele oude legers bleken leeg. Na uren gezwoeg hadden we vijf hazen gezien, waarvan er door Jos een gestrekt was. In deze omstandigehden konden we ons niet permitteren er meer te schieten. De jachtrechthouder was er het hart van in. Een veelvoud van oorzaken meldde zich aan : grootschalige landbouw, bestrijdingmiddelen, stropers en de steeds groter wordende vossenplaag. Een plaag waarvan de groene jongens vovertuigd zijn dat ze zich zelf zal oplossen. De theorie luidt : zo lang er prooien zijn, zijn er vossen, wanneer er uiteindelijk geen prooien meer zijn, zullen er geen vossen meer zijn. Wat ze wel vergeten te vermelden, is dat ondertussen alles opgegeten is. Logisch toch .Bejaging zou niet helpen want een vermindering van het vossenbestand zou de vossen er toe aanzetten meer jongen te werpen. Kan zijn, maar toch pleit ik voor een effectieve vossenbejaging en - bestrijding. Niet dat er geen enkele vos meer mag voorkomen - het is per slot van rekening een prachtig dier - maar de aanwezigheid van vossen in aanvaardbare evenwichtige aantallen zodat een diversiteit van fauna gegarandeerd blijft.
In de namiddag stonden we oog in oog met één van deze hazeneters. Hij was ons echter te slim af door tijdens de drift naar achter te lopen naar een plaats waar natuurlijk geen geweer stond. 1 -0 voor deze sluwe rakker. Het is het hem of haar van harte gegund. En dat meen ik. Maar beste vos, wees op je hoede voor de volgende ontmoeting.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten