zaterdag 1 januari 2011

Earfood 3 - enjoy every sandwich

Af en toe hoorde je een nummer van hem op de radio maar echt bekend was hij niet. Het was pas in 1980 dat ik, na het lezen van een lovende recensie in het weekblad Humo, op goed geluk Warren Zevon's live meesterwerk "Stand in the Fire" kocht. Deze lp sloeg van bij de eerste beluistering in als een bom.
Warren Zevon was een eerder onbekende singer-songwriter, geboren in 1947 in Chicago en op de jonge leeftijd van 56 jaar overleden tengevolge van longvlieskanker. Geconfronteerd met zijn ziekte en de naderende dood spoorde hij iedereen aan zoveel mogelijk van alle, zelfs heel kleine, dingen te genieten : dus "Enjoy every sandwich"  Terwijl hij terminaal ziek was, werkte hij nog zijn laatste album "The Wind" af.
Zijn carrière startte in 1969 met het album "Dead or Alive". Daarna volgden onder andere "Excitable Boy" (1978), "The Envoy" (1982) en "Sentimental Hygiene" (1987) Deze briljante, vaak humorisische tot zelfs cynische en sarcastische, tekstschrijver was de auteur/componist van onder meer : Excitable Boy, Mohammed's Radio, Werewolves of London, Roland the Headless Thompson Gunner en Lawyers, Guns and Money.
Wie naar de tekst van dit laatste nummer luistert, raakt meteen in de ban. Wie kan nu weerstaan aan : "I went home with the waitress, the way I always do. How was I to know she was with the Russians too. ..Send lawyers, guns and money to get me out of this" uit Lawyers, Guns and Money.
Mijn vismaat Paul is alvast een fan geworden en het album "Stand in the Fire" heeft vandaag een prominente plek op zijn mp3-speler. Nu jij nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten