woensdag 19 januari 2011

Uit de leerschool van het kunstaasvissen - eerste in de rij maakt je blij

Velen onder ons vissen liefst niet alleen, maar gaan met één of twee vismaten op stap. Ik ook vis liefst met twee. Met twee verloopt de trip naar de visgronden vlugger en hou je het, éénmaal daar, veel langer vol. Bovendien is het veel gezelliger en kun je elkaar helpen.Tevens heb je de mogelijkheid om elk op een andere manier of met verschillend kunstaas te vissen, waardoor vlugger duidelijk wordt op welk kunstaas de vissen het die dag doen of niet.
Terug loonde het de eerste te zijn
Als je met twee of drie een lange wetering of kanaal met kunstaas afvist, zijn de kansen echter niet gelijk. Als tweede of derde in de rij is het vangstsucces zeker verschillend.
De hengelsportliteratuur heeft de kunstaasvisser die als tweede of de derde komt echter trachten gerust te stellen met het volgende principe, dat bijna een axioma geworden is. De theorie, door veel hengelsportboeken overgenomen, luidt als volgt. Als je met drie een snoekwater met kunstaas bevist dan attendeert de eerste hengelaar de snoek op het kunstaas, vervolgens maakt de tweede de snoek los, waarna de gelukkige derde (hoera !) de snoek vangt. 
Prijs de hengelaar die dit gelooft. Als eerste in de rij ben je in 90 procent van de gevallen veel beter af.
Het succes van kunstaas ligt immers vaak in het verrassingseffect dat natuurlijk het grootst is bij de eerste aanbieding.
Snoek ligt in het merendeel van de gevallen waar het viswater afwijkend is of waar er obstakels zijn, dus bij bruggetjes, in duikers, onder overhangende takken, bij beschoeiingen, onder plantenresten,...  Daar geldt eveneens de regel dat wie er de eerste worp doet, vaak het best af is.
In deze hedendaagse maatschappij zijn we zeer voor gelijke kansen. Daarom vissen wij alternerend, de ene hengelaar dan eens als eerste dan eens als tweede, de potentiële stekken af.  
Slechts zelden maakte ik mee dat de tweede of derde in rij meer ving. Maar laat alsjeblief deze boekenwijsheid bestaan, zodat ik bij mijn onwetende collega's de eerste kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten