dinsdag 25 januari 2011

Mens erger je wel (4) - wedstrijden, nee bedankt

We leven - gelukkig maar - in een vrije wereld. Iedereen doet, wat mij betreft, maar wat hij wil, mits een aantal voorwaarden zoals respect voor een ander. Maar dan nog hoef ik het niet met alles eens te zijn.
O wee. In 2011 zal het nieuwbakken NKS Rivieren doorgaan op 5 verschillende rivieren. De echte snoekbaarsvisser krijgt nu eindelijk eens zijn kans zijn kunde op het stromende water te bewijzen.
De schier eindeloze reeks viswedstrijden geraakt nog altijd niet uitgeput. Blijkbaar volstonden witviswedstrijden (met vaste hengel, feeder-, bolognaise- of matchhengel), zeeviswedstrijden (boot en kant), het Penn Grevelingen tournament, NK forelvissen, Predatortour, Belgisch kampioenschap roofvissen, Pike challenge en het Nederlands kampioenschap snoekbaarsvissen niet. Een nieuwe discipline diende dringend toegevoegd te worden. Een unieke kans om op een ander hengelvlak uit te blinken en eeuwige roem te vergaren
Het zal jullie niet verwonderen dat ik absoluut niets heb met viswedstrijden. Met witvis- en zeehengelwedstrijden niet en zeker niet met roofviswedstrijden.  Gewoonweg omdat vissen voor mij een activiteit is die je alleen of met je goede vrienden uitoefent zonder je daarom per se te moeten meten met elkaar. Gewoonweg omdat vissen levende wezens zijn, die veel te mooi zijn om enkel als vergelijkingsmateriaal bij wedstrijden te dienen. Gewoonweg omdat ik nog altijd niet begrijp welke roem er bij vissen te halen valt.
Bovendien hou ik niet van het commerciële sfeertje dat aan die wedstrijden kleeft, evenmin als van de soms exuberante prijzenpot. De race naar geld en roem doet immers maar al te vlug alle respect ten opzichte van de opponent vergeten en mooie principes verwateren. Prachtige vissen verworden dan al vlug tot ordinaire objecten.
Hengelwedstrijden en hun winnaars maken vlug deel uit van verregaande commercialisering waarbij enkel nog de belangen van bepaalde merken van belang zijn. En ga zo maar verder. Enfin, ik heb geen enkele affiniteit met hengelwedstrijden.
Nee, geef mij maar een gezellig dagje hengelen in de natuur met tijd om de gevangen vis respectvol te behandelen en bij het terugzetten kort te bewonderen. Een dagje vissen met veel plezier met je vismaten in plaats van verbeten concurrentie. Een dagje verwonderd kijken naar de natuur en steeds weer blij zijn met de blauwe flits van een voorbij vliegende ijsvogel.
Dit wou ik, als het mag, toch even kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten